Zonnepaneel montage door Mij

Om de kosten van het stroom verbruik wat te verminderen
en de stijgende prijs ervan heb ik zelf eerst 7 panelen geplaatst
op ons pannendak en later nog 3 , alleen op de zuid-west zijde.
Groene pijl kant dak. En 1 jaar later nog 6 panelen op noord-oost.

 

 

Onze voorzijde van de tussen woning uit 1980 met het pannendak en de antennes voor de korte golf, de 2 meter en de 70 cm band.

De eerste 3 panelen liggen tussen het dakraam en de voorzijde 30cm van de dakrand af i.v.m. de wind en in portrait, dus staande

 .

De montage heb ik met het esdec Clickfit Evo systeem voor pannendaken gedaan welke erg vast onder de pan-latten en pannen zitten.

Hieronder een testopstelling in de tuin met 3 van de 7 (10)  panelen en de omvormer van GoodWe

.

de 6 panelen zijn 315 watt per stuk van type DM315-M156-60 van de Chineese firma DMEGC
en 1 van 320 watt van type DMH320-M6-120BW van de Chineese firma DMEGC  die in het midden van het dak komt te liggen.
Ze zijn alle nieuw en ongebruikt aangekocht (2021) voor 30 ct/watt en waren bij een grote installateur na een projekt over.

Totaal dus 2210 watt maximaal ,  ze staan niet op het zuiden, maar op ZW.

De eerste rail zit aan het dak met een aarde draad van 10 mm²  aan de zendmast geaard.
en die is met 25
mm² nieuw geslagen aarde in de voortuin,  jaar terug voor mijn zendmasten.

Zo stap ik het dak op via het klap-raam op de zolder, die ik er speciaal voor geplaatst heb toen het vorige dakraam
vervangen moest worden na 40 jaar, dan met een vast RVS trapje (+ 2 vlonder treden van 3 plankjes) de goot in
(50 cm brede beton bak) waar ook onze slaapkamer-airco staat,  jaar. (de 2e)

Dit is de andere zijde in dezelfde beton goot (foto boven) waar de andere 6 panelen rond de mast komen.

de 3 panelen zitten vast op de rail aan het dak en leveren nu  2-3 kWh per dag in eind september!

   

Door de zelfmontage en de paneel prijs van 30ct/watt toch op >2500 kWh per jaar en dan is de installatie in 3 jaar betaald.
Op de GoodWe omvormer zit 10 jaar garantie en de panelen 12 jaar, maar we gaan het zien.
Volgens de diverse informatie zou de omvormer 10 jaar mee gaan en de panelen 25 jaar en
dan zou ik 99 zijn wat niet mijn levensverwachting is.
 

25 september ben ik begonnen met de andere zijde van het dak met de volgende 3 en t.z.t. nog 1 paneel
maar de antenne tui moest eerst veranderd worden zodat de panelen erom heen kunnen liggen.
 

Vandaag 27e hebben we Marianne (mijn vrouw) en ik alleen in de morgen wat gedaan, nl: de boven rails vast geschoefd (8 Nm) en waterpas gesteld en met de onder rails het eerste deel vanaf de dakpan rand vast gemaakt. Helaas gooide in de middag het weer de plannen in duigen. Dan morgen maar verder.

Vandaag dinsdag de laatste voor bereiding om de panelen te leggen, het weer is morgen erg slecht voorspeld met wind en regen, dus maar even uitstellen. Deze panelen zijn 100 x 167 cm dus iets meer dan 1.6 m² en dat vangt veel wind als die niet vast zit.

Het is dus zondag 3 Oktoberber om 18.00 uur dat de 3 panelen erbij gekomen zijn dus nu 6 x 315 wp (1890 watt).

.

   

Er komt nu nog 1 paneel van 315-320 wp op de plaats waar de ladder ligt erbij.

 

Zo dan, ik heb nu een werkschakelaar 2 pol 25A
naast de omvormer gemonteerd met een 3x 2.5 mm
² 
soepele kabel eraan, zowel aanvoer af afvoer is de kabel zo dik met
aderhulzen aangesloten.
En de omvormer, de huidige is 1 string omvormer 3000 watt van
Goodwe-3000-XS ,er komen er nog 3 pv (nl 8, 9 en 10) bij, 3150 watt totaal. 

Het begon als een experiment en voor wat ervaring op te doen met zonnepanelen is het met de huidige prijzen als je een nieuw kontrakt af moet sluiten ondertussen erg interesant geworden. Bovenop de inverter is een aluminium stuk geklemd met daarop een 35 klikson NO* die direct de ventilator aan schakeld bij die 35 en een meet-sonde voor de Domoticz en Home Assistent temperatuur informatie
*NO = Normaal Open schakelaar

 

Vandaag 8 okt de rails verlengd met een 1/2 meter (erg makkelijk met ClickFit Evo ) zodat morgen de 7e PV van 320 watt erop kan en in de string opgenomen kan worden. Het was warm op het dak, maar ook een leuke opbrengst van 4.2 kWh voor een dag in Oktober dan zou het totaal pv geinstalleerde vermogen op 2210 watt komen.

 

Het 7e PV is in de string opgenomen, je ziet dat die optisch er anders uitziet en dat komt omdat het een 120 cellen structuur heeft en die andere een 60 cel paneel is en is iets donkerder.
Van de straat af is dit paneel niet te zien
.

Het gaat meer om de stromen en spanningen die het paneel leverd. De fabrikant is dezelfde van de panelen. En de waardes die zijn nagenoeg gelijk volgens het label. (5 watt meer)
 

.

 9-10-2021 in najaar met 320 watt PV erbij  heeft de installatie
 die dag 4.8 kWh opgebracht.


 

 

11-2021 Na veel gelezen te hebben besloten om de omvormer nog iets meer power te laten genereren door er nog 3 PV(8,9,10) er bij te gaan plaatsen. Ik ben reeds begonnen met de montage rails, zie hier naast op de foto te monteren en einde vd week om de antenne mast 2 pv en voorkant van het dak ook 1 pv erbij te plaatsen in landscape.

Er is dan wel een ruime 3150 watt aan panelen maar dat wordt nooit gehaald omdat mij verteld is, het dak niet optimaal en lang op de zon ligt zeker in EU waar de zon geen max kan als in de warme landen rond de evenaar.  Mijn toekomste 3150 watt pv en dan 80% = ~2540 watt en dat is niet het maximale voor de Goodwe 3000-xs .

We gaan het zien de komende zomer. update: =2553 kWh geworden
Dat is 1200 kWh te weinig op het jaarverbruik.

Overens heb ik het zekere voor het onzekere een temperatuur beveiliging van 45 en 50 graden in de omvormer gehangen die met een 12 watt 230 volt ventilator de omvormer gaat koelen indien nodig. De ventilator die achter de omvormer zit en door een gat heen in de koelribben blaast. 
Simpel 2x thermosensoren die normaal open zijn 
 KSD9700 250V 5A Normally Open bij 55 en 50 graden  en bij 45 of 50 graden gesloten worden en dan gaat de papst ventilator blazen tot de temperatuur lager is geworden, zal wel wat geruis zijn maar op zolder en overdag zal dat geen probleem zijn, zeker als of de droger of de wasmachine aan het verbruiken zijn. Een extra thermosensor op de koelribben van 35 graden is de standaard koeling geworden en de 45 en 50 van hierboven is de beveiling regeling geworden.
Ook zit er een sensor aan die de informatie aan de Domoticz applicatie door geeft voor op afstand de temperatuur te kunnen lezen.
 

De 2 pv van 315 en 1 van 320 w erbij gekocht gisteren. Vandaag wat voorbereid en de 3 pv naar de zolder  getransporteerd zodat ik hopelijk morgen of anders overmorgen er 2 kan plaatsen en de andere volgende week. Het paneel paste precies door het zolderluik 1002 mm x 1675 mm diagonaal met 3 personen en wat dekens op de trap.
Het was koud deze middag op het dak.

             

 

nog even de anderen pv er ook op en aan

 sluiten

De andere kant is er onder ook 1 pv erbij en alles werkt.
Deze zomer 2022 moet airco (rechts onder op foto) nog vervangen worden na 17 jaar gebruik.
Hij werkt ook nog goed maar het plaatwerk begint slecht te worden, de voetsteunen roesten door, geen wonder hier in NL en voor €175.00 in 2007 aangekocht.

Er nu is er totaal 3175 watt op het dak met 10 panelen, helaas was het een dondere dag met weinig opbrengst, maar er is een kleine 100 volt dc erbij gekomen en is vanavond ook langer blijven power generen als anderen dagen.

Morgen nog wat kleine werkzaamheden op het dak, kontrolle of de bedrading vast zit, alle boutjes natrekken met de momentsleutel.
Dakgoot kuisen enz.

Laat de zomer maar komen en we zien wel wat de opbrengst wordt.

ps. update : 12 maanden later is de 2553 kWh gehaald.

Op de server lokaal kan de data uit gelezen worden met een udp script via eigen netwerk en niet zo afhangkelijk bent van het internet om extern via een api de data te downloaden . 
Al moet is zeggen dat het nu redelijk stabiel binnen komt van Sems Goodwe en ik het kan uploaden bij de gratis site van pvoutput.org
en zelf gebruiken kan in HomeAssistent of in Domonticz applicatie

 

De 507 kWh  totale opbrengst vandaag gehaald !  = ruim 0.5 MWh

UPDATE 2022  25 maart

 

 

 

 

 

Je kan zien dat vanaf december 2021 (geel) t/m juni 2022 (violet) de kolommen stijgende zijn, dan weer aflopen, Oktober is nog niet voorbij dus die moet nog meer worden.

De kolommen zijn een kopie uit de Domoticz server die hier 24/7 draaid

 

 
     
     

Omdat de Goodwe 2000-xs met veel zon veel eerder aftopping kreeg dan ik verwachte (zie plaatje rechts) deze omvormer gewisseld voor een Goodwe 3000-xs die ik 2e hands gekocht heb, 3 maanden oud en 300 kWh gelopen had, even groot en met zelfde stekkers.
Dus ik moet bij de 300 kWh nog eens 307 kWh bijtellen voor een totale opwekking  vermogen deze installatie.
Op het plaatje hiernaast zie je de beide omvormers prestatie voor en na de wisseling om 19.30 op zaterdag en produktie op zondag

De aftopping is weg en zondag was voor mij een top dag met 11.7 kWh

Nu nog de software registratie bij Goodwe aanpassen want Sems-Portal kent deze omvormer nog niet (ander serie nummer) en logt dus nog niet. Lokaal uitlezen via het eigen netwerk gaat in de Home Assistent wel goed.

Registratie bij Goodwe is gelukt als een nieuwe gebruiker van de 3kW omvormer, daardoor is de totale kWh van mij niet mee gegaan, wel heeft de Sems-Portal de reeds geproduceerde kWh van de vorige eigenaar eruit gelezen en als mijn start power genomen voor mij (300 kWh).

8 mei een top dag met 14,4 kWh en piekje 2293 w.

 

Goodwe 3000-XS heeft weer voor een mooi resultaat gezorgd de laatste paar dagen met wat zon ook.

   

Update sept-2022:  Goodwe 2500-XS aangekocht nieuw van marktplaats  die hem over had.
Ook op zoek naar panelen tussen 2000 en 2500 watt met 6 panelen,
Dan gaan
wij er maar op NO toch op een andere fase nog een 2e pv-systeem bij leggen t.z.t. in begin 2023, met 2 x 3 panelen die niet te breed mogen zijn anders past het niet op dak.

Frame met dakhaken is nu ook besteld (September 2022), maar nog geen uitlever datum bekend (December Januari?), en dan nog pv-panelen kopen.

Grote problemen bij het bestellen van het onderframe (Esdec ClickFit Evo) door de grote vraag wordt er te weinig geproduceerd waardoor er levertijden van meer dan 3 maanden zijn.

Wordt weer een klus komende 6 maanden.

Nu is de pv-markt (midden en eind 2022) erg duur door weinig aanbod en veel vraag.

 

Het is en blijft een verkeerd dak voor zonnepanelen en wordt hier in de wijk ook niet op
dezelfde dak-richting (ZW) gelegd door installateurs omdat het te weinig opbrengt en
daardoor de terugverdien periode te lang wordt.
Update sept-2022: eerste panelen worden door een installateur gelegd op een huis met zelfde
dak richting als onze NO en ZW.  kWh wordt steeds duurder dus is NO  interesanter geworden.

Door het zelf te doen, scherp in te kopen en de aansluiting op de groepenkast ook
zelf te kunnen doen is het voor mij wel te doen.
En met +/- 2550 kWh / jaar, is 70% zelf op te wekken en na 3,2 jaar de eerste installatie
betaald is en mij vanaf dan iedere verbruikte kWh ook maar 30%
kost.

Energie zal niet meer goedkoper gaan worden is de verwachting met die oorlog in Oekraine.

Gas zal best nog wel een ding gaan worden, nu met een 2 jaar kontrakt a 80 ct per kub
(tot 3-2024) en een jaar verbruik van 800 kub.
Maar zou niet zo snel daar vanaf kunnen, heb geen ruimte voor een boiler-warmtepomp

 

 

In begin week 43 van 2021 is de 100 kWh gehaald.

update: in week 11 van 2022 is de 500 kWh binnen!
update: in week 14 van 2022 is de 600 kWh binnen

update: in week 18 van 2022 is de 870 kWh binnen
update: in week 20 van 2022 is de 1000 kWh binnen
update: in week 25 van 2022 is de 1500 kWh binnen
update: in week 31 van 2022 is de 2000 kWh binnen,
update: in week 41 van 2022 is de 2500 kWh binnen.

1e Solar-Jaar zit er op met 2553 kWh / nov-okt

 

Jammer dat de piekjes van meer dan 3000 watt zo kort zijn.

10 Oktober 2022:

De 2e omvormer GW2500-XS hangt aan de andere kant van de
zolder, en is aangesloten via een PV verdeler aan een andere fase
van het huis. Geaard met 10 m
m²  aan de 25 mm² van de geslagen antenne-aarde
en de laatste
 25 cm aan de omvormer met 6 mm²

Als test heeft deze GW2500-XS een korte tijd aan de panelen
van de andere GW3000-XS gehangen en heeft 9.4 kWh gedraaid.
Met verleng pv-kabels van 100 cm naar de andere kant ging het makkelijk.

 

           

Nieuwe panelen gekocht vandaag voor de NO kant van het dak Jinko 375 watt per stuk, dus komen
er 6 panelen x 375 = 2250 watt op die NO kant aan de Goodwe-2500-XS te hangen
De panelen waren met
0,36 ct/watt en zijn 6 ct/watt duurder als die van 2021 (beide nieuw).

Ze zijn wel wat langer dan die van de ZW kant nl. 185.5 cm en iets breder nl. 102.9 cm.
Er kan precies 2 portrait rijen van 3 panelen op het NO dak.

1 x 3 aan de voorkant van het dak en 1 x 3 tussen dakraam en CV rookgas pijp.

Volgens PvCalc komt er dan op jaarbasis 1266 kWh bij zodat het totaal van beide dakkanten
op 3850 kWh per jaar zou kunnen komen. Dat zou mijn huidige verbruik dekken.

2250 watt NO is de groene curve en geel is het totaal en blauw is de ZW kant.

Je ziet dus dat die NO (groen) niet zo veel opbrengt dan de blauwe maar die begint wel
iets vroeger te leveren, dus over de gehele dag meer opbrengst (geel).

Nog even het betere weer afwachten en dan op dak monteren, als alle dakmontage delen
binnen zijn .


                  Mooi tijd voor de airco na 17 jaar te vervangen.

          

Na 2 weken staat ook die aangesloten via werkschakelaar, afgeperst, gevacumeerd en getest.
Voor trillingen en kontakt geluid te voorkomen op dik rubber gemonteerd met rvs bouten.
 Verhoogd op een rvs-frame want hij staat in de goot en het water moet er onderdoor kunnen.

Op de voorgrond mijn nieuwe MaxiCool airco en daarachter een oude D-Let airco
van de buurman, zoals ik die ook had hiervoor.

 

Deze MaxiCool koelt erg goed en ook verwarmd hij erg goed, daar gebruik ik hem niet voor maar
ingeval van nood (als het gas te duur wordt bv) heb ik toch nog een warmte bron in huis.

Dus staat hij in de winter standaard in een hoes in de goot, welke er zo vanaf is omdat
ik makkelijk door het Velux  uitzettuimelvenster in de goot stap.

          

de 6 Jinko Solar staan nu nog even in de tuin tot de montage op het dak
kan gedaan worden,


Jinko Solar is een merk dat behoort tot de Tier 1-klasse en ook
DMECG (de andere panelen) zijn dat ook.

3 Januari 2023 is het laatste deel van het onder-frame, de rails (Esdec Evo) binnen gekomen en alles is kompleet, nu nog een paar mooie dagen en ik kan gaan monteren op het
Noord-Oost dak.

 

 

 

We zijn begonnen deze week in maart nu het weer soms beter wordt

de 20 dakhaken zijn in de pannen geslepen en de montage rails

zijn na 3 dagen gelegd. foto rechts voor de 3 panelen aan de achterkant

van het dak tegen het dakraam aan.

     

10 dagen verder in Maart en het weer wordt morgen iets

beter zodat ik de panelen op de railsen kan leggen.

Alle kabels liggen er ook al, dus panelen vastschroeven

en de MC4 paneel stekkers aan elkaar klikken en gaan.

 

foto voorzijde huis en dak.

29 Maart: ze liggen erop 2 x 3 panelen

          Voorzijde huis noord-oost 3 panelen a 375 watt.


            Achterzijde naast dakraam 3 panelen a 375 watt.  


Opbrengst beide omvormers, totaal 19 kWh

van de ontluchtings pijp in het midden v/d panelen weet ik nog niet of die verplaatst gaat worden t.z.t. naar bv. 1 pan lager.

foto: pan met kabeldoorvoer zie boven en onder, gaatje boren met een diamant pijp boortje > 21 mm

 

        Ventilatie pijp afgezaagd en er een dakje met koperen plaat opgezet.
           Er is nog 100 cm2 geforceerde lucht uitvoer mogelijk.

==================================================================

 update 2-10-2023

Na het bij plaatsen van de 6 panelen op 28 Maart 2023 is het te verwachten
dat de jaar opbrengst ongeveer 3700 kWh gaat worden op 1 april 2024 en dat
zo na salderen het jaar verbruik dekken met nul op de teller.
 

(april 2024) zal ik hier de Eneco jaar eindafrekening hier zetten:

update  April 2024

Dat is net uitgekomen, ik houd 34 kWh over, maar heb er wel
ook het gehele jaar de scooter elektrisch van geladen. (52 x ongeveer)
Die 34 kWh teveel werd a 9 cent verrekend.
 

En met een stukje blad lood of epdm af dekken, in vorm kloppen tegen het hemelwater.

 

Ruim 22 kWh op 3 mei is

nu toch wel de top opbrengst

met 2 omvormers en 16 panelen

10 x 315 watt ZW en 6 x 375 watt NO

 

          Op 13 mei 2023 nog een topper nl. 23.7 kWh

       

 

      

                   Maar er zijn ook minder goede dagen dan 23 kWh

 

                   En er zijn ook goede dagen meer dan 25 kWh

 

 

 

 

De midden afvoerpijp heeft het niet gehaald en is ingekort, er viel teveel schaduw op de panelen.


 

   

Vanaf April 2023 is er 2250 watt aan panelen
bij gekomen op het Noord-Oost dak wat je ook ziet aan het kWh totaal opbrengst per maand.

   

 

 

 

 

 

 

                                      

   
   
   
   
   
   
   

 

  PV zonnecalculator met
Mogelijke opbrengst voor U

x.x

 

 



web counter